Tietoa ja faktaa Kroatiasta 

Tärkeää tietoa ja faktaa Kroatiaan liittyen

 
 

Kroatian maantieteellinen sijainti

Kroatia ulottuu luoteisosassa Alppien itäreunamilta ja idässä Pannonian tasangolta Dinaaristen Alppien keskiosan yli Adrianmeren rannikolle maan eteläosassa.
 
 

Mantereen pinta-ala

56 542 km², aluevesien pinta-ala on 31 067 km².
Kroatia kuuluu Euroopan keskisuuriin valtioihin yhdessä esimerkiksi Tanskan, Irlannin ja Sveitsin kanssa
 
 

Kroatian asukasluku

n. 4 500 000
Kroatian pakolaisten määrän arvioidaan olevan yli 3 miljoonaa.
 
 

Kroatian pääkaupunki

Zagreb (770 058 asukasta: maan talouden, liikenteen, kulttuurin ja tieteen keskus)
 
 

Rannikon pituus

5835 km – josta 4057 km on saarten, luotojen ja kallioiden värittämää rannikkoa
Saarten, luotojen ja kallioiden lukumäärä: 1185
Kroatian suurimmat saaret ovat Krk ja Cres. Niistä asuttuja on n. 67.
 
 

Kroatian ilmasto

Kroatian pohjoisosassa on mannerilmasto, keskiosassa vuoristoilmasto ja rannikolla välimerenilmasto. Kroatiaa voidaan oikeutetusti suositella kiinnostavaksi matkakohteeksi mihin vuodenaikaan tahansa. Kesällä maa on uimaparatiisi Adrianmeren satumaisine rantoineen ja lukemattomine saarineen. Keväistä ja syksyistä Adrianmeren rannikkoa voidaan huoletta kutsua skandinaavien kesäkohteeksi. Välimeren talvi puolestaan muistuttaa Skandinavian kevättä.
 
 

Kroatian väestö

Suurin osa Kroatian väestöstä on kroaatteja. Kansallisia vähemmistöjä ovat mm. serbialaiset, unkarilaiset, tšekkiläiset, slovakit ja italialaiset.
 
 

Kroatian virallinen kieli ja kirjaimisto

Kroaatti, latinalainen kirjaimisto.
 
 

Uskonto

Enemmistö Kroatian väestöstä on roomalaiskatolisia.
 
 

Kroatian valuutta

Kuna (1 kuna = 100 lipaa). Käytössä ovat 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipan ja 1, 2, 5 ja 25 kunan kolikot sekä 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kunan setelit. Valuutan vaihto onnistuu pankeissa, valuutanvaihtotoimistoissa, postitoimipaikoissa sekä useimmissa matkatoimistoissa ja hotelleissa. Kroatiassa pankit ovat avoinna klo 7-19 ja lauantaisin klo 13 asti. Suuremmissa kaupungeissa jotkut pankit ovat avoinna myös sunnuntaisin.
 
 

Luottokorttien käyttö Kroatiassa

Useimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja liikkeissä luottokorttimaksu on mahdollinen (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa).
 
 

Shopping

Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan.
 
 

Juomaraha

Kroatiassa on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1-2 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suositellaan annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/ päivä/ henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.
 
 

Kroatian sähköverkko

220 V, 50 Hz
 
 

Vesi

Vesijohtovesi on tiukan kontrollin alaista ja juomakelpoista. Suosittelemme kuitenkin pullotetun veden käyttöä.
 
 

Kroatian suuntanumero

+385
 
 

Matkustusasiakirjat Kroatiaan

Katso verkkosivujemme Passi ja viisumi -kohdasta.
 
 

Tulli

Kroatiaan matkustettaessa ei henkilökohtaisista tavaroista makseta tullia. Vierasta valuuttaa voidaan tuoda ja viedä vapaasti, kansallista valuttaa 2000 kunaan asti. Teknisistä laitteista on tehtävä tulli-ilmoitus rajalla. Lemmikkielämillä on oltava kansainvälinen eläinlääkärin todistus, jotta ne voidaan tuoda maahan.
 
 

Terveydenhoito Kroatiassa

Lääketieteellistä hoitoa saa sairaaloista, joissa on ympärivuorokautinen päivystys.
 
 

Juhla- ja vapaapäivät Kroatiassa

1. tammikuuta – uusivuosi; 6. tammikuuta – loppiainen; 1. pääsiäispäivä ja 2. pääsiäispäivä; 1. toukokuuta – vappu; Kristuksen pyhän ruumiin ja veren juhla; 22. kesäkuuta – antifasistisen taistelun muistopäivä; 25. kesäkuuta – kansallispäivä; 5. elokuuta – kotimaan kiitospäivä; 15. elokuuta – Marian taivaaseen astumisen päivä; 8. lokakuuta – itsenäisyyspäivä; 1. marraskuuta – pyhäinpäivä; 25. ja 26. joulukuuta – joulupäivä ja tapaninpäivä
 
 

Aukioloajat Kroatiassa

Liikkeet ovat Kroatiassa yleensä tauotta avoinna klo 8–20, lauantaisin klo 8–14 tai 15. Joidenkin liikkeiden aukioloajat ovat 8–12 ja 16–20. Monet liikkeet ovat avoinna klo 22 asti, ja ne ovat auki myös sunnuntaisin, varsinkin kesällä. Suuremmissa kaupungeissa on ympäri vuorokauden avoinna olevia liikkeitä. Yritysten työaika ja julkisten palvelujen virka-aika on pääasiallisesti maanantaista perjantaihin klo 8.30–16.30.
 
 

Posti ja televiestintä Kroatiassa

Postitoimipaikat ovat Kroatiassa avoinna klo 7–20, lauantaisin klo 13 asti. Suurempien kaupunkien ja turistikeskusten päivystysvuorossa olevat postitoimipaikat ovat avoinna kesäisin klo 22 asti.
Postimerkkejä myydään postitoimipaikoissa ja lehtikioskeissa. Kroatian puhelinkopeissa käytetään ainoastaan sellaisia puhelinkortteja, joita voidaan ostaa postitoimipaikoista, lehtikioskeista, hotelleista jne.
 
 

Huomio!

Ota huomioon, että joillakin Kroatian kiertomatkoilla käymme myös naapurimaissa Bosnia-Herzegovinassa ja Montenegrossa tai ajamme niiden läpi. Tarkasta verkkosivujemme Passi & Viisumi -kohdasta, mitkä säännöt ovat voimassa kyseisissä maissa.