TIETOA JA FAKTAA TurkistaTervetuloa maahan, jossa aurinko paistaa ja Eurooppa kohtaa Aasian!

Tekeekö Turkista loistavan matkakohteen nykyisyyden ja menneisyyden kohtaaminen, mielenkiintoinen kulttuuri, hyvä ruoka vai ystävälliset ihmiset? Vai lumoaako Turkissa aurinkoinen Välimeren rannikko ainutlaatuisine hiekkarantoineen vai vihreät vuoret? Mikä tahansa syynä sitten onkin: Turkin Välimeren rannikko on varma lomavalinta.

Jännittävä matkakohde

Anatolian niemimaa Välimeren ja Mustanmeren välissä käsittää suurimman osan Aasian-puoleista Turkkia. Anatolian ylängön pohjoispuolella sijaitsevat Pontiset vuoret ja eteläpuolella Taurus-vuoristo. Rannikkomaisemaa hallitsevat pinjametsät, oliivilehdot ja sitrusviljelmät. Suosittuja matkailukohteita Turkissa ovat muun muassa Marmaris, Antalya, Kemer, Belek, Side ja Alanya. Turkissa kannattaa ehdottomasti kokeilla turkkilaista saunaa eli hamamia. Hamam virkistää niin ruumista kuin sieluakin. Turkkilaisessa saunassa nautiskellaan höyrysaunasta ja kuorinnasta ja sen lopuksi suosittelemme hyvää tekevästä öljyhierontaa. Turkkilainen keittiö tunnetaan puolestaan munakoisoruoistaan, kebabista, vihanneksista ja pilahvista, mielellään juustokuminalla, vahvalla chilillä, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustettuna. Kokeile myös erilaisia alkuruokia, mezejä, ja Turkille tyypillisiä makeita jälkiruokia, kuten baklavaa.

Lyhyesti historiasta

Nyky-Turkin juuret ovat 1300-luvun osmanien valtakunnassa, joka ulottui aina Lähi-itään, Balkanille ja Pohjois-Afrikkaan. Turkin tasavalta perustettiin 29. lokakuuta 1923. Kemal Atatürkista tuli maan presidentti, joka teki laajoja uudistuksia muuttaen vanhan islamilaisen Turkin nykyaikaiseksi kansallisvaltioksi. Toisen maailmansodan jälkeen maahan luotiin demokraattinen monipuoluejärjestelmä. Lokakuusta 2005 alkaen Turkki on neuvotellut EU-jäsenyydestä. Enemmistö Turkin asukkaista on turkkilaisia ja puhuu maan virallista kieltä turkkia.

Pinta-ala

N. 780 000 km2, josta 97 % sijaitsee Aasian puolella ja 3 % Euroopan puolella.

Jännite

Jännite on 220 volttia +/- 10 %, 50 hertsiä.

Väestö

N. 75,2 miljoonaa. Pääkaupunki on Ankara, jossa on asukkaita n. 4,5 miljoonaa. Istanbulissa on n. 12,5 miljoonaa asukasta. Pääosa turkkilaisista (98 %) on muslimeja, mutta islamilla ei ole maassa erityistä poliittista valtaa. Turkki on hallitseva kieli. Matkailukohteissa puhutaan myös englantia ja saksaa. Valuuttakurssit vaihtelevat inflaation vuoksi, tästä syystä liiroja ei kannata vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi käyvät eurot pieninä ja ehjinä seteleinä. Lomakohteissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa Turkin liiroja tunnusluvullisella luottokortilla.

Ostokset

Shoppailijan unelmamaa. Käsinkudottuja mattoja, kultaa, nahkaa, merkkijäljennöksiä yms. Toreilla ja basaareissa on tapana tinkiä. Myös muista tavaroista (päivittäistavaroita lukuun ottamatta) on tapana tinkiä.

Puhelin/internet

Matkapuhelimet toimivat lähes joka paikassa. Hotellista soittaminen on kallista. Halvin vaihtoehto on käyttää puhelukorttia ja soittaa puhelinkioskeista. Internetkahviloita on runsaasti ja monissa hotelleissa on internetyhteys. Huomaathan, että suomalaisen internetyhteyden ja puhelinoperaattorin käyttäminen ulkomailla on usein hyvin kallista.

Aika

Sama aika kuin Suomessa.

Rokotukset

Tarkista rokotustiedot lääkäriltä tai terveysasemaltasi. Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta www.thl.fi.

Viisumi ja passi

Passi ja viisumi
Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta kotiinpaluuajankohdan jälkeen. Myös pikkulapsilla on oltava oma valokuvallinen passi. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Turkkiin viisumia. Matkustajien, jotka eivät ole Suomen kansalaisia, tai jotka ovat myöhemmin saaneet Suomen kansalaisuuden, on itse varmistuttava siitä, tarvitsevatko he viisumin Turkkiin ja varmistettava, että heillä on voimassa oleva matkustuslupa.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia. Lisätietoja tarvittaessa Turkin suurlähetystöstä numerosta (09) 681 1030.

Ilmasto

Marmarameri, Egeanmeri ja Välimeren rannikko: tyypillinen Välimeren ilmasto, lämmin kesä ja leuto talvi. Kevyet kesävaatteet ja pitkähihaista illaksi.

Kuukausi TAM HEL MAA HUH TOU KES HEI ELO SYY LOK MAR JOU
Lämpötila °C / keskimäärint 16 19 20 22 28 30 32 34 31 22 20 18
Veden lämpötila 15 16 17 17 20 23 25 27 25 22 20 17

Muuta

Ravintoloissa annetaan tavallisesti 5–10 % juomarahaa, ja tapana on myös muistaa huonesiivoojaa ja retkilinja-auton kuljettajaa. Suosittelemme juomaan pullotettua vettä.

Kun matkavaraus on kirjallisesti vahvistettu, veloitetaan matkan hinnasta € 85 / henkilö. Loppusumma on maksettava 30 vrk ennen lähtöpäivää. Hotelliluokitus noudattaa kansallista luokitusta. Oikeus mahdollisiin muutoksiin ja korjauksiin pidätetään. Ratkaisevia ovat saamasi kirjallisen varausvahvistuksen tiedot.

Matkanjärjestäjä: Worldvisitor AS, Postboks 4814 Nydalen, 0422 Oslo, Norge,
y-tunnus: 995944588