Passi ja viisumi
 

Passi ja viisumi

Kaikilla matkustajilla tulee aina olla mukanaan voimassaoleva matkustusasiakirja eli passi tai EU-maissa myös 1.3.1999 jälkeen myönnetty uudenmallinen henkilökortti.

 
 

Passin voimassaolo

World Visitor suosittelee, että passi on määräysten muutosten varalta voimassa Eurooppaan ja lähialueille suuntautuvilla matkoilla 3 kk ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla 6 kk matkan jälkeen. Ota passista kopio mukaan matkalle. Joissakin maissa passikopio tulee pitää aina mukana henkilöllisyystodistuksena. Huomioithan myös, että rikkinäinen tai turmeltunut passi ei kelpaa matkustusasiakirjaksi.


Alla olevat tiedot (tammikuulta 2017, muutokset mahdollisia) passin voimassaoloajasta ja viisumitarpeesta koskevat Suomen kansalaisia. Asiakaspalvelumme vastaa pyynnöstä muiden EU-maiden kansalaisten kysymyksiin määräyksistä. Muiden maiden kansalaisten on itse tarkistettava kohdemaan suurlähetystöstä tai edustustosta voimassaolevat passi- ja viisumimääräykset ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta.


Myös mahdollisen transit- eli kauttakulkuviisumin tarve tulee huomioida lennoilla, joilla on välilasku tai koneenvaihto. Toisinaan vaatimuksena on, että täytät lisätietoja lentoyhtiön kotisivulla.

 
 

Passi ja viisumi EU-maissa

World Visitorn matkakohteista EU-maita ovat Alankomaat, Bulgaria, Espanja, Iso-Britannia, Irlanti, Italia, Kreikka, Kroatia, Kypros, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Saksa ja Tshekki. Matkalla tulee olla mukana matkan ajan voimassaoleva passi tai 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun. Lisätietoja tarvittaessa ko. maan suurlähetystöstä.


 
 

Risteilyt

Risteilyille passin tulee olla voimassa 6 kk risteilyn päättymisen jälkeen.


 
 

Passintarkastus Schengen-maissa

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina.


 
 

APIS

APIS on lyhenne sanoista Advanced Passenger Information System.


Moni maa vaatii lentoyhtiöitä luovuttamaan matkustajien passitiedot ennen lähtöä. Tapa, jolla passitiedot kerätään, vaihtelee lentoyhtiöittäin. Tarkista matkaasi koskevan lentoyhtiön sivuilta tarvitseeko matkaasi varten antaa lisätietoja passista. Tiedot tulee antaa mahdollisimman nopeasti matkavarauksen jälkeen tai varauksen yhteydessä.

 
 

Lapsen passi

Lapsi tarvitsee oman passin. Lisäksi yksin lapsen kanssa matkustava huoltaja tarvitsee toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen lomamatkaa varten. Mukana on hyvä olla myös maistraatin virkatodistus sukulaisuuden vahvistamiseksi.
Lue lisää Poliisin nettisivuilta.

 
 

Montenegro

Montenegrossa ei ole erityisiä passin voimassaoloa koskevia määräyksiä, riittää että passi on voimassa matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että passi on voimassa vielä 3 kk matkan jälkeen.

Suomen kansalaiset, joilla on Suomen passi, eivät tarvitse turistiviisumia alle 90 vrk oleskeluun.

 
 

Turkki

Passin on oltava voimassa vielä 6 kk Turkkiin saapumisen jälkeen.

Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 3 kk oleskeluun. Huomaa, että Turkissa vierailevien matkailijoiden oleskelun kokonaisaika ei saa ylittää 90 päivää 180 päivän jaksolla. Yli edellä mainitun 90 päivää maassa oleskelevien ulkomaalaisten matkailijoiden tulee hakea oleskelulupaa. Lisätietoja Turkin suurlähetystöstä, puh. 09 6122 6100.

Turkin passilain mukaan maahan saapuvalla henkilöllä on oltava passissaan vähintään yksi tyhjä sivu Turkin viranomaisten maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Mikäli henkilön passissa ei ole tyhjää sivua viranomaisten merkintöjä varten, viranomaisilla on oikeus estää henkilön maahanpääsy.

Lisätietoja Turkin suurlähetystöstä, puh. 09 6122 6100, konsuliasioissa (arkisin klo 14-16) puh. 09 6122 6161.